Сьогодні Міністерство охорони здоров’я України оприлюднив Постанову Головного державного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти. Тимчасові рекомендації розроблено для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.
Основні вимоги:
?Вхід до школи для учнів/вчителів/працівників можливий лише у захисній масці або респіраторі; з температурою не більше 37,2 С для педагогів та персоналу;
?Температурний скринінг на вході до школи для педагогів і персоналу – обов’язковий, для учнів – необов’язковий;
?До школи не допускаються батьки або супроводжуючі особи, окрім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю;
?Носіння маски/респіраторів є обов’язковим під час пересування в школі. Під час занять в класі маски можна не використовувати;
?Обмеження щодо проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях – крім заходів, необхідних для забезпечення функціонування школи;
?Учні/вчителі/працівники, у разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби мають бути ізольовані у спеціально відведеному приміщенні;
?Обов’язковим є щоденні опитування педагогічними працівниками школи учнів щодо їхнього самопочуття;
?Обов’язковим є провітрювання, очищення та дезінфекція приміщень та поверхонь;
?Обов’язковим є наявність антисептиків для рук на вході до школи;
?Заборонено шкільне харчування за типом шведського столу” та з самообслуговуванням. Організація харчування – тільки за графіком та відстанню між столами не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більш ніж 4-х особи;
?Вхід до шкільного автобусу для учнів та працівників школи можливий у захисній масці або респіраторі.
Для організації освітнього процесу необхідно:
✅ Розробити алгоритм дій у випадку надзвичайної ситуації (наявність хворого у школі)
✅ Провести роз’яснення, інструктажі для працівників, розмістити інформаційних постерів;
✅ Розробити графік допуску до закладу та маршрут руху учнів в закладі освіти;
✅ Мінімізувати пересування учнів між кабінетами шляхом організації модульного підходу у вивченні навчальних дисциплін;
✅ Організувати щоденні опитування учнів перед початком занять щодо їхнього самопочуття;
✅ За можливості заняття з окремих предметів проводити на відкритому повітрі;
✅ Забезпечити наявність засобів гігієни у санітарних кімнатах;
✅ Організувати провітрювання навчальних класів після кожного заняття;
✅ Після занять проводити очищення та дезінфекцію поверхонь;
✅ У приміщенні закладу розмістити контейнери/урни для збору використаних масок;
✅ Розробити графік харчування здобувачів освіти.
Нагадую, що З 1 серпня 2020 року залежно від епідемічної ситуації в кожному з регіонів або окремих адміністративно-територіальних одиницях буде встановлено один з рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19 – “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”.
Тільки у “червоній” зоні передбачено заборону відвідування закладів освіти. У всіх інших випадках учні йдуть до школи!
Докладніше на сайті Міністерство освіти і науки України https://bit.ly/2EAe1T6